Nu ar fi interesant dacă ai avea puterea de a privi în viitor și de a identifica defecțiunile înainte ca acestea să se întâmple? Ai putea preveni în acest fel chiar și dezastre. Despre asta este vorba în Fault Tree Analysis – FTA.
FTA este o metodă de analiză utilizată în principal în ingineria siguranței și a fiabilității pentru a înțelege modul în care sistemele pot eșua apoi a identifica cele mai bune modalități de a reduce riscul și pentru a găsi evenimentele ce afectează evenimentul de top investigat.
FTA este utilizat în industria automotive – uneori împreună cu FMEA, industria aerospațială, nucleară, (petro)chimică, energetică pentru a identifica factorii de risc
FTA utilizează logica booleană pentru a combina o serie de evenimente de nivel inferior și este, practic, o abordare de sus în jos pentru a identifica defecțiunile la nivel de componentă (numit eveniment de bază) care provoacă apariția eșecului la nivel de sistem (numit eveniment de top).
Recomandat pentru
- Personal tehnic din departamentele producție, calitate, inginerie, întreținere, management implicat în derularea, controlul sau conducerea proceselor
- Middle management din Calitate și Producție
- Se mai adresează și personalului din Logistică sau Suport clienți
- Cursul este recomandat în special personalului implicat în analizele de risc din industria Automotive
- Antreprenori și Consultanți
- Angajați interesați de dezvoltarea profesională
Durata
2 zile. Există posibilitatea unei sesiuni de o zi de Follow up pentru proiecte practice alocate cursanților
Numărul recomandat de participanți
5-10
Obiective
La sfârșitul trainingului participanții vor putea să:
- Înțeleagă ce înseamnă Fault Tree Analysis (FTA)
- Identifice modalitățile potențiale de defectare și mai apoi a cauzelor care au dus la apariția acestora.
- Realizeze practic o analiză FTA
- Evalueze un FTA
- Înțeleagă cum se folosește FTA în alte domenii decât industrie. Exemplu Protecția muncii.
Structură
- Introducere în FTA
- Elemente de algebră booleană
- Construcția unei FTA
- Evaluarea unui FTA
- Identificare, etichetare și raportare
- Exemple de aplicații practice FTA
- Aplicație practică – construirea unui FTA
- Rezumat. Discuții. Închiderea cursului
Beneficii pentru organizație
- Identificarea cauzelor unor evenimente nedorite. Aceasta oferă o înțelegere profundă a factorilor care pot duce la probleme în sistemele organizaționale.
- Permite organizației să prioritizeze acțiunile de îmbunătățire sau corective în funcție de gravitatea și probabilitatea modurilor de eșec. Aceasta duce la o utilizare mai eficientă a resurselor.
- Reducerea Riscurilor și Costurilor. Organizația poate identifica scenariile critice și poate dezvolta măsuri preventive pentru a reduce riscurile și, implicit, reducerea costurilor asociate cu defectele sau problemele de calitate.
- Îmbunătățirea fiabilității sistemelor: Cursul FTA pregătește participanții să identifice și să analizeze sistematic evenimentele care pot afecta fiabilitatea sistemelor.
- Eficientizarea procesului de luare a deciziilor. FTA furnizează o metodă structurată și sistematică pentru analiza riscurilor, ceea ce face procesul de luare a deciziilor mai eficient și mai informat. Echipa poate lua decizii mai rapide și mai bine fundamentate pentru a preveni sau gestiona evenimentele nedorite.
- Îmbunătățirea siguranței sistemelor. Cursul FTA contribuie la identificarea scenariilor de eșec și la implementarea măsurilor preventive pentru a asigura siguranța sistemelor și a personalului.
- Optimizarea mentenanței preventive.
- Dezvoltarea competențelor angajaților
- Creșterea încrederii părților interesate: Prin utilizarea metodei FTA pentru gestionarea riscurilor, organizația poate inspira încredere printre părțile interesate, inclusiv clienți, parteneri de afaceri și autorități de reglementare.
Cursul se va încheia cu o examinare tip grilă și vor fi eliberate adeverințe de participare sau certificate de absolvire, după caz.
Pentru mai multe informații, ofertă personalizată sau întrebări, vă rugăm să ne contactați.